Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> [PHP][JavaScript] Komunikacja Back->Front
owca_82

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam.

Mam pytanie do znawców tematu.... otóż sytuacja wygląda tak:

Piszę sobie cały backend w jakimś frameworku php, tworzę sobie tam cały model, wszystkie obiekty, spinam to razem i jest OK - lecz problem mam z tym że aktualizacja strony ma odbywać się AJAX'em bez przeładowywania i nie za bardzo wiem jak zaprojektować komunikację pomiędzy tym co dzieję się po stronie serwera, a tym co ma się wydarzyć we froncie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Nie wiem czy dobrze będę zrozumiany to dam jakiś przykład.

Klikam sobie na stronce jakiś przycisk, AJAX'em uruchamiam przypisaną akcję z danego kontrolera, która to akcja dokonuje zmian w modelu.
I teraz nie wiem co mam zwrócić żeby dokonać aktualizacji danych na stronie, czy zwracać cały wygenerowany przez php szablon i zastępować całą stronkę tym szablonem ? (chyba raczej nie), czy zwracać po prostu kopię modelu z jego aktualnym stanem i na tej podstawie dokonywać aktualizacji tego co na stronie, a może zwracać jakieś inne dane(tylko same zmiany) ?

Sam nie wiem jak tą komunikację przeprowadzić żeby to miało ręce i nogi....może macie jakieś linki do stronek gdzie mogę poczytać o takiej komunikacji ?

Z góry dzięki za pomoc ....
Go to the top of the page
+Quote Post

Posty w temacie

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 25.12.2025 - 00:40